Wijnhuis: La Boatina (Fruili, Italië)

Over het wijnhuis

Het wijnbedrijf La Boatina is een onderdeel van Castello di Spessa en  is gelegen in Friuli Venezia Giulia. Dit  is het Noordoosten van Italië, in het hart van de DOC Collio, vlakbij de grens met Slovenië.

Het bedrijf heet La Boatina en is genaamd naar een oud dorpje waar alleen maar boeren woonden. Deze boeren cultiveerden al wijnbouw en hadden ook veel vee in hun bezit.

De Friuli is de bekendste Italiaanse regio voor de beste witte wijnen. De totale wijnproductie bedraagt 2 % van de totale wijnproductie van Italië. Maar de kwaliteit is uitzonderlijk hoog, vooral die van de witte wijnen.

In 1979 kocht de geboren en getogen ondernemer Loretto Pali, 8 hectare wijngaarden en door de jaren heen bleef hij aangrenzende wijngaarden bijkopen.

Hij creëerde de beste omstandigheden om de druiven te laten groeien. Vandaag de dag heeft het wijnbedrijf 60 hectare wijngaarden. Het authentieke dorp is compleet opgeknapt. De wijnkelder is gevestigd in de oude schuur, terwijl een gezellig restaurant en B&B zijn gevestigd in het vroegere hoofdhuis. Het wijnbedrijf licht midden in de natuur en is heerlijk rustig.

In 2014 heeft Loretto Pali gekozen voor een nieuwe stijl van wijn maken. Dit met de aankoop van de Collio wijngaarden. Deze stap is gezet omdat de internationale wijnwereld meer en meer, vroeg naar frissere en elegantere wijnen. Loretto Pali heeft hiermee een enorme belangrijke stap voorwaarts gezet, om deze nieuwe stijl Collio wijnen in de markt te zetten. Dit moment is tevens het begin geweest voor de samenwerking met oenoloog Enrico Paternoster. Enrico komt uit Trentino Alto Adige en weet precies hoe je frisheid, fijne structuur en veel levenslengte van de wijn met elkaar verenigt. Wat resulteert in elegante wijnen met een mooie mineraliteit en veel lengte in de smaak. Deze wijnen hebben een groot toegankelijkheidsgehalte en doordrinkbaarheid. 

Website

Bezoek de website: https://www.castellodispessa.it/.

Wijnen van La Boatina