Wijnhuis: Josmeyer (Alsace, Frankrijk)

Over het wijnhuis

Domaine Josmeyer is gelegen in Wintzenheim in de Franse Elzas, op een paar kilometer van Colmar. Het wijnbedrijf werd in 1854 opgericht door Aloyse Meyer. Het is een echt familiebedrijf dat op dit moment geleid wordt door de zussen Celine en Isabelle. Het zijn de dochters van Odylle en Jean die in 2016 is overleden. Isabelle is de wijnmaker. 

Het wijndomein bezit 28 hectare wijngaarden, wat voor Elzasser begrippen vrij groot is. De verhouding van aangeplante druivenrassen is als volgt: 28% Riesling, 24% Pinot Blanc & Auxerrois, 21% Pinot Gris, 19% Gewürztraminer en 10% Sylvaner, Muscat en Pinot Noir.

Het gebied heeft een zeer interessant microklimaat, met bijna het laagste neerslagpercentage van Frankrijk. Aloyse begon in 1854 met twee wijngaarden, gelegen op de Brand-berg en de Hengst-berg, beide bezitten inmiddels de Grand Cru-status. 

Jean Meyer heeft eind jaren negentig van de vorige eeuw ingezet op een totale organische en biodynamische manier van wijnmaken, waarbij duurzaam met de natuur wordt omgegaan.

Zo worden er geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en worden naast de wijnstokken ook inheemse planten gepoot om een natuurlijke balans te verkrijgen en de wijnstokken te versterken. Alle druiven worden met de hand geplukt om door selectie een optimale rijpheid te garanderen. Deze wijze van wijnmaken brengt veel meer werk met zich mee en is daardoor duurder, maar levert als eindresultaat goed gestructureerde, gebalanceerde en unieke persoonlijke wijnen.

De wijnen van Josmeyer kunnen goed opgelegd worden. De artiestenserie kan makkelijk 5 tot 10 jaar bewaard worden, de Grand Cru-wijnen kunnen 10 tot soms wel 15 jaar ouderen.

 

Website

Bezoek de website: http://www.josmeyer.com/.

Wijnen van Josmeyer