Wijnhuis: Corte Aura (Lombardy, Italië)

Over het wijnhuis

Corte Aura ligt in Adro in het Franciacorta-gebied en is de trots van Federico Fossati. De uit Veneto afkomstige Fossati stopte in 2009 met zijn accountantskantoor om zijn droom waar te maken: het maken van kwaliteitswijnen.

In 2009 startte hij in Adro, een stadje in de zuid-westerse provincie Brescia zijn wijnhuis Corte Aura. Het gebied rond Adro heeft een lange wijnbouwgeschiedenis; de wortels daarvan gaan terug naar de 16e eeuw. Adro ligt aan de voet van de heuvel de Mont Alto op een hoogte van 271 meter, op 6 kilometer van het Iseo-meer. De Mont Alto beschermt de wijngaarden tegen wind en mist, waardoor er een goed wijnbouwklimaat heerst. De wijngaarden van Corte Aura hebben een van de beste liggingen in het Franciacorta-gebied.

Het domein heeft 6 hectare wijngaarden in eigen beheer, daarnaast worden druiven aangekocht van gaarden met de beste ligging in het Franciacorta-gebied. Op dit moment produceert Corte Aura 100.000 flessen per jaar. Federico Fossati werkte voor de eerste jaargang van zijn wijnen samen met wijnmaker Pierangelo Bonomi, die een zeer verdienstelijke staat van wijnmaken had in het Franciacorta- en Trentinogebied. 

Franciacorta wordt traditioneel gemaakt met een tweede gisting op de fles. Om de DOCG-status te krijgen, moet Franciacorta gemaakt zijn van een of meer van de rassen Chardonnay, Pinot Noir of Pinot Blanc. De tweede gisting moet 7 tot 8 maanden na de oogst plaatsvinden, gevolgd door een minimale lagering op de fles van 18 maanden. Corte Aura houdt een minimale lagering op fles aan van 30 maanden. Hierdoor kan de mousse nog verfijnder in de wijn integreren en ontstaat een meer hoogwaardig wijnkarakter.

 

Website

Bezoek de website: http://www.corteaura.com/.

Wijnen van Corte Aura

Nieuws van Corte Aura