Wijnhuis: Castello di Spessa (Fruili, Italië)

Over het wijnhuis

De lijf spreuk die ze hier bij Castello di Spessa voeren is;

Romantiek zit in onze natuur en het draait allemaal om wijn.

Castello di  Spessa is de overkoepelende naam voor meerdere bedrijven, namelijk een fantastisch kasteel, 2 wijnbedrijven, 3 restaurants, 40 gastenkamers, een 18-holes golfbaan en een wellness die gedreven wordt op basis van wijntherapie.

Het kasteel, Castello di Spessa,  ligt in de plaats Capriva del Friuli. Dit plaatsje ligt  in de streek Collio , waar de beste wijnen van de Friuli vandaan komen. Iets daaronder ligt de Collio DOC en daar weer onder de Friuli Isonzo DOC. In beide gebieden heeft Castello di Spessa haar twee wijngaarden. Beide regio’s hebben eigen grondsoorten met de daarbij behorende karakteristieken.

Op de heuvels van de Collio heeft Castello di Spessa 28 hectare wijngaarden. Deze bodemsoort bestaat voornamelijk uit een gelagerde samensmelting van mergel en zandsteen. Deze bodem bevat door de duizenden jaren heen rijke mineralen en micro-elementen.

De wijnen uit de Collio heuvels kenmerken zich als volgt ;

  • De wijnen hebben een romig en fluweel karakter en mondgevoel. Dit komt door de mergel en de zandsteen.
  • De wijnen zijn breed en hebben een complexe geur door de hoogte waar ze zijn aangeplant.
  • Ze hebben veel structuur en hebben een lang leven voor de boeg, met andere woorden ze kunnen goed opgelegd worden. Dit komt met name door de hogere alcoholische inbreng in de wijn.
  • Deze Collio wijnen kunnen makkelijk 10 – 15 jaar oud worden, en worden alleen maar beter en complexer.

 

In de vlakke wijngaarden van de Friuli DOC Isonzo, bezit Castello di Spessa 60 Hectare wijngaarden. De bodemsoorten in Isonzo bestaan in de eerste laag uit rode aarde, rijk aan mineralen, waaronder ijzer en aluminium. Hieronder komt een laag met klei en meteen daaronder zit 6 meter diep een rotsachtige steenlaag. Deze rotsachtige steenlaag neemt overdag de hitte op en geeft deze in de nacht weer terug aan de wijnstokken.

De wijnen van de Isonzo vlaktes hebben de volgende eigenschappen;

Deze wijnen zijn mineralig door de ijzer en aluminium in de bodem. Ze hebben een frisse en zuivere smaak. Ook komen er volle rode wijnen vandaan, dit komt door de constante warmte en de keien.

Deze wijnen kunnen ook zeker 7 – 8 jaar mee en hebben hun levenslengte te danken aan hun mooie mineralen in de wijn.

Website

Bezoek de website: https://www.castellodispessa.it/.

Wijnen van Castello di Spessa