Meteen naar de inhoud
Continuum - Mondavi Family S1

Impressie masterclass Tim Mondavi en proeverij
Continuum Estate, Novicium & RAEN Winery 16 juni 2022

 

560 glazen wijn. Je zal ze maar binnen een uur, op de juiste temperatuur én in een zaal met tientallen trappen voor de neus van 70 ervaren proevers moeten inschenken! Maar dat was precies wat Marcel Swaghoven en Pim Rongen van The Wine Companions op 16 juni 2022 deden, daarbij geassisteerd door maître-sommelier Martijn Bakker van het Arresthuis in Roermond.
Een gezelschap van 70 wijnliefhebbers, pers en wijnprofessionals zoals sommeliers, restaurateurs, wijnhandelaren en wijnretailers was bij elkaar gekomen voor een masterclass en proeverij van de Californische wijnen van Continuum Estate, Novicium en RAEN Winery van de familie Mondavi.

De 71-jarige ‘éminence grise’ van de Californische wijnbouw Tim (Timothy) Mondavi was er speciaal voor naar Nederland gekomen; het was zijn allereerste buitenlandse trip sinds de coronapandemie in 2020 begon. Plaats van handeling was de historische afmijnzaal van de voormalige bloemenveiling in de Daily Trade Fair in Venlo.

 

Marcel Swaghoven, sinds 2011 exclusief importeur van de wijnen van Continuum, ontving het gezelschap in de voormalige afmijnzaal van de Daily Trade Fair in Venlo, die anno nu een bijzondere en prachtige congreszaal vormt. De theateropstelling, waar gasten trapsgewijs zitten aan een lessenaar, is uitermate geschikt als proefruimte tijdens een masterclass.
Na een warm welkom introduceert Marcel Tim Mondavi en diens Sales Director David Bantley. Tot verrassing van de proevers begint de masterclass muzikaal door het ten gehore brengen van de volksliederen van de Verenigde Staten en Nederland, terwijl de vlaggen van beide landen in beeld gebracht worden. Tim en David hebben hiermee de toon gezet voor wat een memorabele masterclasses en proeverij zou worden.


RAEN WINERY

Na een introductie door David Bantley start het eerste deel van de proeverij: de wijnen van RAEN Winery. Carlo en Dante Mondavi, de zonen van Tim, maken aan een van de koelere delen van de Californische Sonoma-kust Pinot Noir van wereldklasse. De broers kunnen niet in Venlo aanwezig zijn, maar Carlo leidt de proeverij van hun wijnen in met een speciaal voor deze gelegenheid gemaakte video.

Hij vertelt onder meer over de filosofie van RAEN (dat staat voor Research in Agriculture and Enology Naturally en dat wordt uitgesproken als ‘rain’, Engels voor regen) en hoe de winery inspeelt op de gevolgen van de klimaatverandering.
Daarna gaat hij dieper in op de te proeven Royal St. Robert 2018 en 2019 en de Fort Ross-Seaview 2018 en 2019. De broers hebben de St. Robert opgedragen aan hun grootvader Robert Mondavi, die hen veel leerde over wijnmaken.
Robert stichtte in 1966 de succesvolle Robert Mondavi Winery in Oakville, Napa Valley en was samen met Baron Philippe de Rothschild grondlegger van de iconische Opus One wijn, waarin het beste van Bordeaux en Napa Valley is verenigd.
In een tweede video wordt het wijnmaakproces van RAEN belicht en zien we onder meer hoe de inweking van de geoogste druiven onder droogijs gebeurt.

 

4 GENERATIES MONDAVI, RUIM EEN EEUW WIJNMAKERS

Rode draad tijdens deze masterclass is de familieband van de vier generaties Mondavi die zich al meer dan 100 jaar bezighouden met wijnmaken in Californië. Tim neemt de proevers mee naar 1919 toen de Italiaanse immigrant Cesare Mondavi Californische druiven kocht om thuis in Minnesota wijn te maken.
Met de aankoop van de Charles Krug Winery in Saint Helena vestigt Cesare’s zoon Robert zich in 1943 in Napa Valley en maakt daar naam met het maken van topwijnen.

In 1966 koopt hij zijn eigen wijngaard: de Robert Mondavi Winery in Oakville. Doel is om de wereld te veroveren met eersteklas wijnen en om Napa Valley op de wereldkaart te zetten, iets wat hem binnen 10 jaar lukt. Naast het maken van absolute topwijnen, ging hij ook samenwerken met internationale topchefs, waardoor de wijnen ook binnen de gastronomie steeds bekender werden.
Roberts zoon Tim is dan ook in het bedrijf werkzaam en leert er de fijne kneepjes van het wijnvak.


In 1979 start Robert samen met Baron Philippe de Rothschild de joint venture Opus One Winery. Het is de eerste Frans-Californische premiumwijn gebaseerd op een Bordeaux-blend en gemaakt van Cabernet Sauvignon uit Napa Valley. Opus One groeit uit tot een hooggewaardeerde en iconische wijn die nog steeds tot de wereldtop behoort. Bij deze onderneming is zoon Tim eveneens intensief betrokken.

In 2004 wordt zowel de Robert Mondavi Winery als het belang in Opus One verkocht, maar kruipt het wijnmakersbloed waar het niet gaan kan en beginnen Robert en zijn dochter Marcia en zoon Tim in 2005 in Napa Valley een nieuwe winery: Continuum Estate. Tim is dan 53 jaar. Cabernet Sauvignon heeft er weer een glansrol en opnieuw wordt wijn van wereldklasse gemaakt.
In 2013 richten Tims zonen Carlo en Dante RAEN Winery op, waar Pinot Noir de hoofdrol speelt.

 

NOVICIUM

We gaan door naar Pritchard Hill, aan de oostkant van Napa Valley, waar Continuum Estate ligt. Het domein is 56 hectare groot, waarvan 29 hectare aangeplant is met Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot en Merlot. De ligging boven op de heuvels, de grond en de weersomstandigheden zijn perfect om rijke, geconcentreerde druiven te verbouwen, zo vertelt Tim.


Dan is het tijd om de Novicium 2019 te proeven. Net als de Continuum een Bordeaux-blend, in dit geval gemaakt van druiven van de Sage Mountain Vineyard gelegen op Continuum Estate. “Novicium is de prins, Continuum de koning”, zo vat Tim het verschil tussen de twee wijnen samen.

De proevers in Venlo hebben de primeur, want de Novicium 2019 wordt vandaag voor de allereerste keer buiten de winery geïntroduceerd.

De 2019 bestaat uit 76% Cabernet Sauvignon, 12% Petit Verdot, 10% Cabernet Franc en 2% Merlot. De blend bestaat uit dezelfde druiven als de Continuum, maar met een groter aandeel voor Cabernet Sauvignon. De wijn wordt 18 tot 20 maanden op nieuw Frans eiken gelagerd en volgens Tim wordt bij de Novicium op het gebied van ouderen meer een Bourgogne-stijl toegepast.

 

CONTINUUM ESTATE

Tenslotte gaan we naar de finale: Continuum Estate. Tim stelt dat Continuum het beste is waar de familie Mondavi voor staat. Voor de proevers is het bijzonder om de 2017, 2018 en 2019 in een verticale proeverij te kunnen proeven omdat die gelegenheid zich in Nederland zelden voordoet.
Tim vertelt dat hij enorm houdt van Cabernet Sauvignon, maar dat hij in de Continuum steeds minder Cabernet Sauvignon is gaan gebruiken. De 2017 is met 64% Cabernet Sauvignon gemaakt (64% Cabernet Sauvignon, 18% Cabernet Franc, 9% Merlot en 9% Petit Verdot), terwijl dat aandeel in de 2019 is gezakt naar 50% (50% Cabernet Sauvignon, 37% Cabernet Franc, 7% Petit Verdot en 6% Merlot). Hij stelt een voorkeur te hebben voor de 2019-blend.

 

Tim gaat verder in op de bijzondere weersomstandigheden in 2017, een jaar met extreem veel regen, een hagelstorm in juni, een hittegolf eind augustus-begin september en bosbranden in de omgeving begin oktober. Tijdens de bosbranden bereikte het vuur de winery niet, maar werden de druiven wel blootgesteld aan de rook. Op het moment van de branden was ¾ van de druiven al geoogst. Het restant werd na de branden geoogst, maar bleek te veel te zijn aangetast door de rook en werd uiteindelijk niet gebruikt. Leven met bosbranden betekent ook dat de familie maatregelen heeft genomen om ermee om te gaan. Zo zijn er op het 56 hectare grote domein niet-beplante stroken aangelegd die het vuur moeten beletten verder op te rukken en wordt in jaren met bosbranden iets minder houtrijping toegepast om de effecten van de rook terug te dringen.

 

SLOT EN LUNCH

Terwijl we de wijnen nog terugproeven, worden de laatste vragen beantwoord, wordt er gediscussieerd en geëvalueerd, waarna Tim de masterclass en proeverij afsluit.
Na een dankwoord van Marcel Swaghoven worden de gasten uitgenodigd voor een glas Mailly champagne en een warme lunch in de ontmoetingsruimte van de Daily Trade Fair Venlo.

 

DANK

Onze speciale dank gaat uit naar de volgende bedrijven en personen die deze dag mede mogelijk hebben gemaakt:

Continuum Estate, Tim Mondavi en David Bantley
RAEN Winery, Carlo en Dante Mondavi
Daily Trade Fair Venlo
Bru Water
Riedel glazen
Kaneman Entertastement
Stage Crew
Martijn Bakker, Arresthuis Roermond

Klik hier voor de foto’s