Ga naar de inhoud

Domaine Dusseau

Domaine Dusseau

Het in Zuid-Frankrijk gelegen Domaine Dusseau beschikt over 2.700 ha wijngaarden, verspreid over verschillende gebieden die elk hun eigen klimaat hebben. Het grootste deel van de druiven is bestemd voor bulkwijnen, de oogst van 700 hectare is bestemd voor eigen botteling waarbij kwaliteit het uitgangspunt is. Op jaarbasis worden zo’n 5 miljoen flessen geproduceerd die via de traditionele wijnhandel worden verdeeld.

WAAR DOMAINE DUSSEAU BEGINT…


Door de grote oppervlakte aan eigen wijngaarden heeft Domaine Dusseau de mogelijkheid om steeds de beste druiven te selecteren van de beste percelen voor de wijnen onder het eigen etiket. Daarnaast kan zelfs in jaren van kleine opbrengsten nog steeds aan de vraag worden voldaan. 

De wijngaarden van Domaine Dusseau rondom Limoux liggen in drie klimatologisch duidelijk verschillende regio’s: 

  • Ten westen van Limoux het ‘Terroir Océanique’ met wijnen waar de zuren domineren.
  • Ten noordoosten het ‘Terroir Méditerranéen’ met volle wijnen.
  • Ten zuiden het ‘Terroir Haute Vallée waar de wijnen duidelijk meer mineraliteit hebben.

LEVERT DOMAINE DUSSEAU KWALITEITSWIJNEN?

Door deze variatie van terroirs kan een constante kwaliteit nagestreefd worden door de verhouding in elke blend aan te passen aan de eigenheid van het oogstjaar. In frisse jaren kan het percentage ‘Méditerranéen’ verhoogd worden en in warme jaren kan meer frisheid in de wijn gebracht worden door het aandeel ‘Océanique’ te vergroten.

HOE KAN DOMAINE DUSSEAU ZOWEL KWALITEIT ALS KWANTITEIT GARANDEREN?

De opbrengst van de druiven ligt tussen de 45 en 55 hectoliter per hectare. De druiven worden in een pneumatische pers geperst, vinificatie geschiedt in stalen kuipen onder volledige temperatuurcontrole.

De wijnen met schroefdop worden in roestvrijstalen tanks gelagerd, de Réserve wijnen gaan op Frans eiken, waarvan 6 maanden op 1/3 nieuw eiken. Deze wijnen zijn altijd gesloten met een kurk.

Wijnen van Domaine Dusseau