Op de Heuvels van Collio
Op de heuvels van de Collio heeft Castello di Spessa 28 hectare wijngaarden. Deze bodemsoort bestaat voornamelijk uit een gelagerde samensmelting van mergel en zandsteen. Deze bodem bevat door de duizenden jaren heen rijke mineralen en micro-elementen.
De wijnen uit de Collio heuvels kenmerken zich als volgt ;
- De wijnen hebben een romig en fluweel karakter en mondgevoel. Dit komt door de mergel en de zandsteen.
- De wijnen zijn breed en hebben een complexe geur door de hoogte waar ze zijn aangeplant.
- Ze hebben veel structuur en hebben een lang leven voor de boeg, met andere woorden ze kunnen goed opgelegd worden. Dit komt met name door de hogere alcoholische inbreng in de wijn.
- Deze Collio wijnen kunnen makkelijk 10 – 15 jaar oud worden, en worden alleen maar beter en complexer.
Wijngaarden van Fruili DOC Isonzo
In de vlakke wijngaarden van de Friuli DOC Isonzo, bezit Castello di Spessa 60 Hectare wijngaarden. De bodemsoorten in Isonzo bestaan in de eerste laag uit rode aarde, rijk aan mineralen, waaronder ijzer en aluminium. Hieronder komt een laag met klei en meteen daaronder zit 6 meter diep een rotsachtige steenlaag. Deze rotsachtige steenlaag neemt overdag de hitte op en geeft deze in de nacht weer terug aan de wijnstokken.
De wijnen van de Isonzo vlaktes hebben de volgende eigenschappen;
Deze wijnen zijn mineralig door de ijzer en aluminium in de bodem. Ze hebben een frisse en zuivere smaak. Ook komen er volle rode wijnen vandaan, dit komt door de constante warmte en de keien.
Deze wijnen kunnen ook zeker 7 – 8 jaar mee en hebben hun levenslengte te danken aan hun mooie mineralen in de wijn.
La Boatina
Het wijnbedrijf La Boatina is een onderdeel van Castello di Spessa en is gelegen in Friuli Venezia Giulia. Dit is het Noordoosten van Italië, in het hart van de DOC Collio, vlakbij de grens met Slovenië.
Het bedrijf heet La Boatina en is genaamd naar een oud dorpje waar alleen maar boeren woonden. Deze boeren cultiveerden al wijnbouw en hadden ook veel vee in hun bezit.
De Friuli is de bekendste Italiaanse regio voor de beste witte wijnen. De totale wijnproductie bedraagt 2 % van de totale wijnproductie van Italië. Maar de kwaliteit is uitzonderlijk hoog, vooral die van de witte wijnen.
In 1979 kocht de geboren en getogen ondernemer Loretto Pali, 8 hectare wijngaarden en door de jaren heen bleef hij aangrenzende wijngaarden bijkopen. Hij creëerde de beste omstandigheden om de druiven te laten groeien. Vandaag de dag heeft het wijnbedrijf 60 hectare wijngaarden. Het authentieke dorp is compleet opgeknapt. De wijnkelder is gevestigd in de oude schuur, terwijl een gezellig restaurant en B&B zijn gevestigd in het vroegere hoofdhuis. Het wijnbedrijf licht midden in de natuur en is heerlijk rustig.
In 2014 heeft Loretto Pali gekozen voor een nieuwe stijl van wijn maken. Dit met de aankoop van de Collio wijngaarden. Deze stap is gezet omdat de internationale wijnwereld meer en meer, vroeg naar frissere en elegantere wijnen. Loretto Pali heeft hiermee een enorme belangrijke stap voorwaarts gezet, om deze nieuwe stijl Collio wijnen in de markt te zetten. Dit moment is tevens het begin geweest voor de samenwerking met oenoloog Enrico Paternoster. Enrico komt uit Trentino Alto Adige en weet precies hoe je frisheid, fijne structuur en veel levenslengte van de wijn met elkaar verenigt. Wat resulteert in elegante wijnen met een mooie mineraliteit en veel lengte in de smaak. Deze wijnen hebben een groot toegankelijkheidsgehalte en doordrinkbaarheid.